Saturday, April 25, 2009

tanda-tanda Syiah

Baru nie aku 'dinasihatkan' oleh seorang ustaz tentang kelancanganku mengondem Syiah (itupun aku dapat tau melalui orang lain). keras sgt ka tulisan aku? Any way, di sini aku nak mintak maaf kepada suma yg terasa dgn tulisan aku tu. bukan apa, aku bercakap dgn pandangan umum (tak kata kat sapa2 pun). dan aku hanya menulis apa yg aku dapat drpd Dato' Hj Hassan (mufti Pulau Pinang) masa aku buat temubual dgn beliau bulan lepas (tapi kalau tu pun nak kata sumber tak sahih aku tak tau nak kata apa lg).

Aku menulis ni pun sebab aku tgk sejak dua menjak ni puak syiah ni semakin aktif plk (terutama masa zaman pemerintahan Pak Lah). sorang ustaz ada bagitau kitorang masa seminar Syiah baru ni. katanya, "seorang aktivis syiah di Malaysia pernah berkata pada Syi'uyyun yg lain: sekarang ni kita tak perlu takut lagi kerana kerajaan takkan gunakan ISA utk tangkap kita (pasal Pak Lah tak reti guna ISA)". sejauh mana kebenaran fakta tu.... itu kita belum tau. tp masa zaman Pak Det dulu, aktivis2 Syiah ni pernah ditangkap di bwh akta ISA (kadang2 tu mcm ada guna gak ISA ni). tahun 1999 tak silap aku (kalau salah tlg betulkan), 10 org aktivis syiah ditangkap di bwh ISA.


Sekarang ni boleh dikatakan setiap negeri ada hauzah (markaz) diorang ni. Insya Allah aku akan senaraikan nama-nama hauzah yang ada di Malaysia ni pada lain waktu. tunggu.........

Sebelum aku mengakhiri tulisan aku ni, di sini aku senaraikan beberapa tips nak kenal seseorang tu telah dipengaruhi oleh Syiah atau tidak:

  1. Sentiasa memuja Sayyidina Ali RA melebihi Sayyidina Abu Bakar dan Umar RA.
  2. memperlekeh dan memandang rendah kepada para sahabat baginda SAW.
  3. sering menghimpunkan (jamak) solat Zohor dgn Asar dan solat Maghrib dgn Isya' tanpa apa2 sebab.
  4. kaki tidak dibasuh sebaliknya disapu ketika berwuduk.
  5. sujud di atas batu karbala (bila nak abis batu tu aku pun aku tak tau) ketika solat.
  6. menepuk paha ketika memberi salam sesudah solat.
  7. tidak makan ikan yg tidak bersisik (try jamu ikan keli tengok...huhu).
  8. melewatkan berbuka puasa sehingga hampir waktu isyak.
  9. sering perkatakan tentang keperluan kepada Imam zaman ini (imam mahdi).

rupa batu karbala: puak syiah akan sujud di atas batu ni ketika solat. menurut sumber batu ini bukan daripada Karbala, Iraq sebaliknya di'kutip' dari Thailand (ada kilang buat batu kot kat sana).



Dan aku tambah kat sini tanda yg terakhir ialah bila baca blog ni dia jadi cacing kepanasan (tak puas ati la maknanya). adakah anda tergolong dalam golongan ini? tepuk dada tanya iman, chaw....

18 comments:

  1. 1. x benar, mengikuti imam ali, dan menyanjunginya, memuja Allah.
    2.memperlekehkan dan menghina tu x benar, mengikuti n merujuk apa yang diajar oleh pintu ilmu nabi dari sahabat lain. nk masuk rumah mestilah dri pintunya.
    3.benar, ada dalam muslim n albukhari, muslim dalam bab 'jama'a Bainas-salatain fil-Hazar. imam ahmad b hanbal dlm musnadnya bhgn 1, ms221. n bnyk lagi ade, u cari sendiri la klu u pencari kebenaran..
    4. ade dalam AlQuran
    5.sujud diatas bumi
    6. tu benar, Allahuakbar3x
    7.makan je, xde masalah, sbb nabi hidup kat tanah arab, susah nak dapat ikan, so rmi pengikut mau ikut macam nabi, mkn boleh x mkan pn bole,, klu nk ikut ap nabi buat, tnye diri r
    8.AlQuran sampai waktu malam-malam mcm siang ke?
    9.imam Mahdi imam akhir zaman- ke awak x percaya kehadirannya nanti..

    nasihat.. harap saudara search lagi ilmu, jangan pandang pd sebelah pihak je, apabila dapat dari orng, kemudian cari lagi sendiri, tanya lagi, jangan terus kondem saja member dari golongan yang lain tu, u x pasti yg u bnr2 betul, so xde reason u can condemn other person with ur little knowledge right.. ramai lagi orng yang macam u yang lebih lagi ingin mencari kebenaran yang sanggup sacrifice more than u, blaja bukan stakat negara ni je, u want to know more about syia, u can go visited iraq,iran,indonesia n bnyk lgi, sebelum tu dengar dulu, cari reason, dan jangan terus condemn orng, malu la orng lain tengok awak sebagai pencari kebenaran, kan bagus u datang ke hauzah je, tanya terus ustaz kat sana dari chatting, timbulkan persoalan anda kat ustaz tu terus, insyaAllah terjawab, sy pun penat nk tulis da ni,, fikir sendiri, Allah dah bagi akal untuk berfikir dan bernilai, May God bless U,
    jangan ingat diri kita pandai, tiada sebab untuk memburuk2kn orang lain tanpa awak sendiri benar2 pasti

    ReplyDelete
  2. 1. klu tak puja kenapa buat sambutan maktam yg melampaui adat dan moral? (tgk sendiri sambutan yg dibuat)
    2. klu tak perlekeh kenapa menuduh khalifah yg lain sebagai sesat? (juga bleh tgk dlm mana2 kitab syiah)
    3. panduan solat dari hadis tanpa ilmu hadis maka lahir solat jamak tanpa sebab
    4. al-quran tak sebut sebagaimana difahami syiah (tak puas hati ana bleh terangkan kat cbox)
    5. klu dikira begitu...sentiasa solat di padang tanpa rumput, bukan dalam bangunan
    6. sila beri dalil yg kuat
    7. hujah tak kuat
    8. hujah tak kuat
    9. cara nak kenal jer...tak kata tolak pun imam mahdi(tp mahdi versi syiah tak sama dgn versi sunni...sape betul ek?)

    terima kasih dengan teguran yg membina. ana akan terus giat 'mengkaji' dan terus 'mengkaji'syiah dari sumber yg terang dan jelas. wallahu a'lam

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum,

    lebih baik anda pergi hauzah tanya ustaz disana,, kat sini buat ap,, payah nak berbahas, ramai ustaz2 yg blajar di Iran ade di Hauzah, datang sana kemudian awk nk tanya sebanyak mana pun boleh...sy bukan ape malas nk berdiskusi di sini penat menulis, da banyk kali da, bagi hujah pnjng lebar tapi xder penyelesain,,so klu jumpe depan2 kan lebih mudah,,

    ReplyDelete
  4. syukran dengan pelawaan anda....Insya Allah ana akan ke sana nanti

    ReplyDelete
  5. sori la tropozoite1...

    selalunyer sy dok nampak geng2 syiah nih jer yg dok copy paste...bes gak biler ajak blajar syiah di Iran dan Iraq..tapi ana takut ilmu yg diajar tak betul...
    semua taqiyyah jer...nti camaner ana nk tau yg maner ori yg maner taqiyyah?

    hauzah kat maner?
    ana berminat sangat2 nak pergi..boleh bagi alamat detail dak?

    yg tau kat gombak, klang, pendang kedah jer..
    ada lagi dak...sy dok kl..

    bulan depan kat penang. pastu g kedah...
    bg alamat detail hauzah di kedah, penang dan kl plzzz...

    ReplyDelete
  6. Salam...ikhwan oo ikhwan... kbenaran tu terlalu pahit utk di telan... sy berdoa anda dibukakan pintu hati utk menyintai ajaran Islam yg sbtulnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ajaran yg sbtulnya?? wow, true islam is greater than this. believeme... the true islam wouldn't burden it's follower, it would only help us to be better. syiah, burdens you, and hurting you. check out my blog k...

      Delete
  7. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  8. Saudara kenalah baca..Ku Temu Kebenaran tu ya....al Murajaat ke.....atau sejarah O Hashim aje...dah ok....Ibn Hishammm sirahnya pun ok.....

    Sila buat pertemuan dengan ulama Iran dgn pak Menteri Jamil Khir dan KP JAKIM tu..dan saudara sekali lah....Jangan risau...angguk aje..tanda setuju..kita boleh minta ulama asal Syiah untuk bagi briefing....selalunya...yang taqiyyah ni puak-puak JAKIM dan ustaz Sunnilah....

    Kalau ulama Syiah datang....sambut bukan main, manisnya muka dan tersipu2...hehehehh....masa ulama ada dan tanya ada soalan ke..heheheh senyap....kecut semuanya...tak tanya langsung hal Syiah dan kesesatannnya....Bila majlis Musabaqah..Iran pula antara top three nya....ajaib jugak.....yang pergi haji pun ramai Syiah jugak.....habistu...mereka dikatakan sesat...heheheheh

    Memanglah bila aqal hanya berfungsi mengikut hawa nafsu sahaja....alamatnya Agama jadi rojak dan aqal menjadi tawanannya.

    Kalau saudara benar mahu kebenaran dan mempelajari ilmu maka saudara perlu mengatur pertemuan antara ulama Syiah asal dgn ulama Sunni asal...heheh atau ulamak Syiah yang dah memeluk Sunni semula..heheh kalau ada lah....

    Jangan mencari alasan lagi...do it for ONCE and FOR ALL.

    ReplyDelete
  9. hahahahahaha.......banyak jugak yg kepanasan kat sini ekk.....so, betul lah kate saudara ikhwan tu.....LOL LOL

    ReplyDelete
  10. masa zaman saidina ali.....saidina ali bakar hidup2 puak2 syiah ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saidina Ali Karramallaha wajh tidak pernah bakar sesiapa pun secara hidup hidup melainkan Mu'awiyah. Baca habis habis sejarah Imam Ali

      Delete
  11. taubatla cepat wahai syiah2 sekalian dunia nk kiamat da sampai ble nk sedar da duk dlm api neraka bru myesal masa 2 memg padan muka la ...idop pon bknanye lame sgt .... dunia nh pinjaman je ...jgnla sampai sesat .... pki mati nk dekat ajal xtungu kite ....

    ReplyDelete
  12. sekadar ingin tahu.. nikah muta'ah tu mmg dibolehkan dlm syi'ah, ke? menarik bunyinya ~ ~

    ReplyDelete
  13. jawab kias begitu begini.. tp hakikatnya, org bodoh pn boleh tahu syiah sesat..!! kembalilah ke pangkal jalan, wahai golongan syiah..

    ReplyDelete
  14. Ramai yg tk dpat trima ap yg saudara ikhwan smpaikn..dah mmg diajar tidak boleh jamak tnpa sebb..tp knapa masih ada lg golongn yg mengiyakn..adakh anda syiah??nertaubt la sebelum terlmbt..kita umat nbi muhammad

    ReplyDelete
  15. saya setuju....
    syiah sekarang makin aktif di malaysia
    allahurabbi kte kne cuba sekat sedaya upaya golongan ni

    ReplyDelete
  16. Syiah adalah agama yang dicipta untuk mengenakan Ahli Sunnah Wal Jamaah..
    Bertaubatlah wahai syiah! Jangan biakan syaitan menguasai diri mu..

    ReplyDelete